Harde schijf

Ook wel hard disk drive (HDD), hard drive of fixed disk

Een harde schijf is een computeronderdeel waarop informatie permanent kan worden opgeslagen. In tegenstelling tot bij werkgeheugen (RAM) blijft bij permanent geheugen (ROM) de data ook na het uitschakelen van het apparaat behouden. In het Engels wordt het onderdeel aangeduid als hard disk of hard drive.

Harde schijven worden verbonden met het moederbord maar bevinden zich over het algemeen op een eigen plek in de behuizing. Het is mogelijk de opslagcapaciteit uit te breiden door een externe harde schijf aan te sluiten.

De aanduiding 'schijf' verwijst naar één of meerdere draaiende vaste schijven waarvan het oppervlak met behulp van magnetisme kan worden beschreven. Het begrip harde schijf kan zowel op deze fysieke schijven als op de totale behuizing van het opslagmedium slaan.

Modernere harde schijven bevatten geen bewegende onderdelen meer. Deze solid state drives maken voor de opslag gebruik van chips zoals flashgeheugen. Het lezen en schrijven van data van en naar deze SSD's verloopt vele malen sneller dan bij traditionele harde schijven.

Categorie├źn

Zoek een andere term