LAN

Ook wel local area network of lokaal netwerk

De afkorting LAN staat voor Local Area Network. De term slaat op netwerken bestaande uit tenminste twee computers die rechtstreeks (vaak ook fysiek op dezelfde locatie of in hetzelfde gebouw) met elkaar zijn verbonden.

Het netwerk kan bestaan uit hubs, switches (of een combinatie daarvan) en eventueel een router. Verbindingen kunnen zowel bedraag als draadloos (via Wi-Fi) verlopen. In tegenstelling tot een Wide Area Network (WAN) maakt een lan over het algemeen geen gebruik van verbindingen van derden.

Via een lokaal netwerk kunnen aangesloten computers, laptops en andere apparaten met elkaar communiceren. Zowel bij bedrijven en instellingen als bij particulieren worden LAN's ook veel gebruikt om te kunnen verbinden met andere netwerken, in het bijzonder het internet.

Wanneer systemen samen softwarematig één netwerk vormen dat is afgeschermd van andere netwerken dan wordt dit ook wel een vLAN (virtueel LAN) genoemd. Een VLAN kan fysiek deel uitmaken van een groter lokaal netwerk of zich uitstrekken over verschillende plaatsen.

Gerelateerd aan LAN

Categorie├źn

Zoek een andere term