Moederbord

Een moederbord is het belangrijkste onderdeel van een computer. Het moederbord verbindt de verschillende componenten van een pc met elkaar, zowel fysiek als elektronisch.

Op deze centrale printplaat vinden we onder meer de processor, het werkgeheugen en diverse aansluitingen voor zowel interne onderdelen, zoals harde schijven, als externe randapparatuur. Daarnaast bieden moederborden de mogelijkheid om modulaire insteekkaarten te plaatsen die specifieke functies en aansluitingen verzorgen. Dergelijke uitbreidingen, zoals videokaarten, netwerkkaarten en geluidskaarten, worden echter de afgelopen decennia steeds vaker in het moederbord geïntegreerd.

Het moederbord zorgt ervoor dat essentiële onderdelen zoals de processor en het geheugen met elkaar kunnen communiceren. Deze gedeelde verbinding, waarvan ook andere componenten gebruik kunnen maken, wordt de bus genoemd.

Moederborden in andere apparaten

Naast traditionele desktopcomputers beschikken ook laptops en servers over een moederbord. Vanwege het compacte formaat van hun behuizing bieden deze moederborden minder mogelijkheden tot modulaire uitbreiding en is het nog gebruikelijker dat essentiële componenten in het moederbord zelf zijn opgenomen.

Bij tablets en smartphones wordt het uiterlijk en de indeling van de centrale printplaat die je als moederbord kunt beschouwen nog verder bepaald door de vorm van het apparaat.

Gerelateerd aan moederbord

Categorie├źn

Zoek een andere term