Randapparatuur

Ook wel: peripheral devices

Onder randapparatuur vallen allerlei apparaten die voor een bepaalde ondersteunende taak kunnen worden verbonden met computers, laptops en andere systemen. In theorie zouden computers kunnen werken zonder randapparaten. In de praktijk is randapparatuur onmisbaar voor de interactie met de gebruiker en het uitwisselen, archiveren en presenteren van informatie.

Meestal is randapparatuur naast of in de directe omgeving van een computersysteem geplaatst en gebruikt. De apparatuur wordt verbonden via een kabel (zoals USB of ethernet) of een draadloze verbinding (zoals BlueTooth). De poorten waarmee deze verbindingen worden aangesloten kunnen rechtstreeks of met behulp van uitbreidingsmodules verbonden zijn met het moederbord. Ook bepaalde apparatuur die in een systeem kan worden ingebouwd kan worden gezien als randapparatuur.

Invoerapparaten

Een belangrijke groep randapparatuur wordt gevormd door de invoerapparaten. Deze apparaten stellen de gebruiker van een computersysteem in staat om het systeem te besturen en te voeden met informatie.

Enkele voorbeelden van inputapparatuur:

Uitvoerapparaten

Een andere categorie randapparaten is die van de uitvoerapparatuur. Deze maken het mogelijk om informatie te presenteren aan de gebruiker, doorgaans in de vorm van beeld of geluid.

Enkele voorbeelden van outputapparatuur:

Communicatie- en opslagapparaten

Belangrijke toepassingen van ict zijn het digitaal opslaan en uitwisselen van informatie. Voor dataoverdracht en archivering is specifieke randapparaat ontwikkeld. Vrijwel al deze apparaten komen voor in de vorm van externe apparaten, als interne apparaten die bij aankoop reeds aanwezig zijn in computersystemen of hier later ingebouwd kunnen worden.

Enkele voorbeelden van overdrachts- en opslagapparatuur:

Gerelateerd aan randapparatuur

Categorie├źn

Zoek een andere term