Software

Ook wel: programmatuur

Software is een verzamelbegrip voor computerprogramma's, apps en besturingssystemen.  De fysieke tegenhanger van software is hardware. De broncode van software bevat instructies om hardwarecomponenten van een computer of ander apparaat te laten samenwerken, informatie te tonen aan de gebruiker (output) en invoer door de gebruiker te verwerken (output).

Bij software denk je vaak als eerste aan pc's en tegenwoordig bijvoorbeeld ook smartphones. In de praktijk zijn meer apparaten dan je zou denken voorzien van software. Naast computers gaat het bijvoorbeeld om televisies, wasmachines, auto's, thermostaten en nog veel meer.  Technologie om dagelijkse gebruiksvoorwerpen intelligenter te maken wordt ook wel embedded systems genoemd.

Verschillende soorten software

Software kan op verschillende manieren worden ingedeeld in categorieën, bijvoorbeeld naar type gebruiker of het doel van het gebruik.

Thuissoftware: Software voor thuis is voornamelijk bestemd voor privétoepassingen als internetten, ontspanning (games), eenvoudige foto- en beeldbewerking en beperkte toepassingen voor tekstverwerking en administratie.

Kantoorsoftware: Onder kantoorsoftware vallen algemene bedrijfstaken als tekstverwerken, spreadsheet- en databasebeheer, presentaties en het beheer van taken en agenda's.

Bedrijfssoftware: Meer specialistische toepassingen vinden we binnen de bedrijfssoftware. Hierbij gaat het om het beheren van informatie die onderdeel uitmaakt van bedrijfsprocessen, zoals CRM-systemen, HRM-software en ERP-software.

Systeemsoftware: Doorgaans is voor de werking van programma's op computersystemen ook een besturingssysteem benodigd. Hieronder vallen zowel de low level systeemsoftware die de aansturing van hardware verzorgt (zoals de BIOS), als bekende besturingssystemen als Windows, Mac OSX en Unix die zorgen voor de interactie tussen de gebruiker en het systeem en tussen verschillende toepassingen onderling.

Verspreiding van software

Sommige software wordt meegeleverd bij de aankoop van een computer, laptop of ander apparaat. Denk dan aan het besturingssysteem en bepaalde standaardprogramma's. Andere programma's dienen appart geïnstalleerd te worden. Vroeger diende hiervoor een fysieke drager (zoals een cd-rom) te worden gekocht. Tegenwoordig wordt software voornamelijk als download verspreid, al dan niet in de vorm van een online appwinkel.

Categorie├źn

Zoek een andere term