USB

Ook wel: universal serial bus

Universal Serial Bus, oftewel USB, is een standaard die bestaat uit kabels, connectoren en protocollen voor de verbinding, datacommunicatie en energievoorziening tussen computers, randapparatuur en overige electronische aparaten. De standaard werd ontwikkeld in de jaren '90 van de vorige eeuw en wordt onder meer toegepast om printers, camera's en smartphones te verbinden met computers en met elkaar.

USB is ontwikkeld als een universele standaard om uiteenlopende apparaten op elkaar te kunnen aansluiten. De standaard voorzag in een groeiende behoefte naar snelheid en bandbreedte bij de communicatie tussen apparaten. Daarnaast maakte USB het mogelijk om apparaten via deze verbinding in hun voeding te laten voorzien.

Het kenmerk van een USB-kabel is dat deze maar op één manier aangesloten kan worden. Zo is er bij een verbinding via USB altijd sprake van een 'host' en een 'endpoint'. Om meer apparaten aan te sluiten kunnen USB-hubs worden ingezet. USB-kabels kunnen in beperkte mate worden verlengd om een iets grotere afstand te kunnen overbruggen. Voor dataoverdracht over grotere afstand is USB minder geschikt.

Verschillende versies van USB

Van de USB-standaard bestaan inmiddels verschillende versies, die onderling zo veel mogelijk compatible zijn gehouden. Zo is het mogelijk om een USB 3.0-poort te verbinden met een apparaat dat beschikt over USB 2.0.

De eerste versie, USB 1.0, werd uitgebracht in 1996 en had een overdrachtsnelheid die varieerde van 1.5 Mbit/s tot 12 Mbit/s. De lengte van de kabels was nog beperkt en het verlengen hiervan was nog niet mogelijk. In 1998 werden met USB 1.1 enkele tekortkomingen van de eerste versie verholpen. Dit was de eerste populaire versie van de USB-standaard.

In 2000 werd USB 2.0 gelanceerd. De belangrijkste verbetering was de hogere snelheid, in theorie tot 480 Mbit/s. Daarnaast werden enkele nieuwe connectoren ingevoerd, om het toepassen van USB-poorten bij kleinere apparaten makkelijker te maken.

In november werd USB 3.0 geïntroduceerd, waarmee bij de snelste verbindingen een snelheid van 5.0 Gbit/s mogelijk zou moeten zijn. De snelheid die in de praktijk gehaald kan worden is van vele omstandigheden afhankelijk, waaronder de kwaliteit van de kabels en de capaciteit van de apparaten die onderling zijn verbonden. In de opvolger zal de snelheid nog verder worden opgeschroefd.

Gerelateerd aan USB

Categorie├źn

Zoek een andere term