Virusscanner

Een virusscanner is software die computers en hun gebruikers moeten beschermen tegen virussen en andere vormen van malware. De virusscanner scant het geheugen en de bestanden van het systeem op verdachte patronen. Hiervoor beschikt de software over een database met patronen van de meeste virussen.

Zodra een virus wordt gedetecteerd wordt de gebruiker geïnformeerd en de mogelijkheid geboden het virus onschadelijk te maken door het te verwijderen.

Om zeker te zijn dat de virusscanner ook de nieuwste virussen kan detecteren en verwijderen is het belangrijk dat de definities van de virusscanner regelmatig worden geüpdatet. Veel virusscanners werken met een abonnementsmodel, waarbij je tegen een jaarlijkse vergoeding continu wordt voorzien van de laatste definitiebestanden. Er bestaan ook gratis virusscanners, al is de bescherming bij de meeste gratis oplossingen niet optimaal.

De meest populaire virusscanners beschermen gebruikers niet alleen tegen computervirussen, maar ook tegen andere vormen van malware. Er zijn ook virusscanners die ongewenste e-mail kunnen tegenhouden.

Enkele makers van populaire virusscanners zijn Norton, AVG, McAfee en GDATA.

Gerelateerd aan virusscanner

Categorie├źn

Zoek een andere term