Virus

Ook wel computervirus

Een virus is een schadelijk stukje software (ook wel malware) dat geprogrammeerd is om aanpassingen in het besturingssysteem, andere programma's of bestanden aan te brengen. In het ergste geval kan de gebruiker door een computervirus de controle over het systeem verliezen. De meeste virussen zijn in staat om andere computers te besmetten via opslagmedia of computernetwerken. Naast het aanrichten van schade aan software en informatie kunnen virussen een systeem traag laten functioneren.

Virussen kunnen zich nestelen in bestaande programma's, of zichzelf actief maken na een bepaalde handeling door de gebruiker.

Een computervirus dat zichzelf actief verspreidt wordt ook wel een worm genoemd. Wormen maken hiervoor vaak gebruik van e-mail of slecht beveiligde netwerken. Andere specifieke varianten op een traditioneel virus zijn spyware, trojaanse paarden, backdoors, rootkits, ransomware en adware.

Bescherming tegen virussen

Om je te beschermen tegen computervirussen is het mogelijk om een virusscanner te installeren. Een virusscanner is een programma dat in staat is om de meeste computervirussen te detecteren aan de hand van een definitielijst. Wanneer een virus wordt ontdekt kan de virusscanner het meestal verwijderen voordat het schade kan aanrichten.

Strafbaar

Het actief verspreiden van een computervirus is strafbaar. Binnen het Nederlandse strafrecht kan het in omloop brengen van een virus een gevangenisstraf van maximaal vier jaar kan opleveren.

Gerelateerd aan virus

Categorie├źn

Zoek een andere term