Printer

Een printer is een apparaat waarmee vanaf een computer fysieke afdrukken kunnen worden gemaakt van documenten. De printer zet digitale tekst en afbeeldingen om naar papier. Doorgaans worden deze randapparaten los van computers verkocht. Printers zijn er in verschillende verschijningsvormen, die variëren in grootte, snelheid, technologie en prijs. Printers worden zowel thuis, op kantoor als in professionele drukkerijen gebruikt.

De kwaliteit van een printer wordt hoofdzakelijk bepaald door de volgende factoren: kleur, resolutie, snelheid en geheugen. Hoe meer kleuren een printer kan afdrukken en hoe hoger de resolutie, des te realistischer de afdrukken. De snelheid waarmee een printer kan printen is vooral belangrijk in zakelijke omgevingen en bij het gelijktijdig afdrukken van veel pagina's.

Het verdienmodel van de meeste printerfabrikanten bestaat eruit om tegen een relatief lage prijs printers te verkopen, om vervolgens de meeste winst te behalen uit de verkoop van inktcartridges en tonercartridges. Om goedkoper printen mogelijk te maken zijn in de markt goedkopere cartridges verkrijgbaar van onofficiële fabrikanten en huismerken.

Afdruktechnieken

Voor het afdrukken kunnen printers gebruik maken van verschillende principes. Zo spuiten inktjetprinters onder hoge druk inkt in kleine druppels op het papier, terwijl een laserprinter zogenaamde toner met behulp van statische elektriciteit aan het papier laat hechten. Vroege printers maakten gebruik van matrixtechniek, waarbij inkt met behulp van naalden op het papier werd overgebracht. Bij offsetprinters wordt inkt in verschillende kleuren met behulp van platen op het papier gedrukt.

Interfaces

Door de jaren heen zijn verschillende manieren gebruikt om computers en printers met elkaar te laten communiceren. In de beginjaren van personal computing was vooral de 36- of 25-poorts parallelle printerpoort populair. Deze wijze van aansluiten is volledig verdrongen door USB.

Bij een netwerkprinter is het mogelijk om vanaf verschillende computers af te drukken. Door de komst van wifi, laptops en mobiele apparaten worden printers steeds meer uitgevoerd als netwerkprinter. Via wifi kan vanaf draadloze apparaten overal binnen het bereik van het netwerk afdruktaken worden verstuurd.

Gerelateerd aan printer

Categorie├źn

Zoek een andere term